A horvát “B” hajóvezetői képesítés szerezhető meg a tanfolyam végén. A képesítés érvényes motoros és vitorlás hajókra, a tenger parti zónájában (12 tengeri mérföldig a beltenger határától, azaz kb. 20 km a legkülső szigetsortól, vagy ahol nincs ilyen a part előtt, ott a partvonaltól mérve) maximum 30 bruttó regisztertonna méretű hajókra. Ez nagyon nagy méret, kb. 20 métert jelent hajóhosszban, (tengeri hajóknál a hasznos belső űrtartalmat jelzik a hajólevélben) vagyis nagyon komoly méretű hajók is vezethetők ezzel a jogosítvánnyal. A 12 tengeri mérföld pedig bőven elegendő, hiszen minden szép látnivaló ezen belül helyezkedik el, ami ezen kívül van, az a nyílt tenger.

A vizsgát Zadarban tesszük le a tanfolyam zárónapján. A vizsgához a tanuláson kívül érvényes útlevél vagy személyi igazolvány, valamint 2 db igazolványkép szükséges (szabvány, kis méretű) illetve min. betöltött 16. életév.
A vizsgadíj 875 kuna. (kb 36 000 Ft)

A vizsga csak szóbeli részből áll, egy alap tájékozottságot kérnek számon, bárki képes sikeres vizsgát tenni a tanfolyam segítségével, életkortól és nyelvtudástól függetlenül.

Vizsgatárgyak:

→ kitérési szabályzat (Colreg)
→ hajózási térképismeret

A tananyaghoz szükséges belépési jelszót, jelentkezést követően kapja meg minden jelentkező!

Nyelvtudás:
A vizsgáztatók a hajózásban használt magyar kifejezéseket ismerik, a vizsgafeladatok nyelvtudás nélkül is megoldhatók, főleg térképpel kapcsolatos műveletek. A vizsgáztatók minimális angol vagy német nyelvismeret elvárnak (pl. számok, színek neveinek ismerete tetszőleges idegen nyelven) pozitív hozzáállásukra jellemző, hogy senkit sem szeretnének megbuktatni.
A jogosítvány nemzetközi, azaz Horvátországon kívül azokban az országokban is elfogadják, amelyekkel Horvátország kölcsönös okmányelfogadási egyezményt kötött:Olaszország, Görögország, Törökország, Szlovénia, Montenegro.

Az igazolvány hátulján a következő angol nyelvű felirat szerepel:

The holder of this certificate has competency to operate:
(Ezen képesítés birtokosa vezethet:)
-all type of pleasure boats
(minden típusú kedvtelési célú hajót)
-pleasure yachts up to 30 GT
(kedvtelési célú jachtokat 30 bruttó regisztertonna méretig)
-charter yachts up to 30GT without professional crew
(bérelt jachtokat 30 bruttó regisztertonna méretig, hivatásos személyzet nélkül)
-passenger boats, up to 3Nm from coast and islands
(utasszállító hajókat, 3 tengeri mérföldön belül)
-cargo and fishing boats
(teherszállító- és halászhajókat)

Horvátországban 3 méter hajóhossz felett legalább ezzel a “B” hajóvezetői képesítéssel kell rendelkezni, mind saját, mind bérelt hajókon, meghajtástól (vitorla vagy motor) függetlenül. Az okmányhoz nem kell orvosi vizsgálat és lejárati ideje sincsen.