A skipper B (“12 mérföldes”) és skipper C (“korlátlan”) tengeri hajóvezetői jogosítvány szerezhető meg tanfolyamaink végén.

A tengeri vizsgán megszerezhető képesítés érvényes motoros és vitorlás hajókra, maximum 30 bruttó regisztertonna méretű hajókra. Ez nagyon nagy méret, kb. 20 métert jelent hajóhosszban, (tengeri hajóknál a hasznos belső űrtartalmat jelzik a hajólevélben) vagyis nagyon komoly méretű hajók is vezethetők ezzel a jogosítvánnyal.

Melyiket válasszam: A skipper B “12 tengeri mérföldes” okmány a legtöbb vitorlázó számára bőven elegendő, hiszen minden szép látnivaló ezen belül helyezkedik el, ami ezen kívül van, az a nyílt tenger. A skipper C (“korlátlan”) okmány azok számára szükséges, akik nyílt tengeri vagy óceáni vitorlázásra készülnek.

A tengeri vizsgát Zadarban tesszük le a tanfolyam zárónapján. A vizsga szóbeli, a vizsgáztatók a legfontosabb hajós kifejezéseket ismerik magyarul, a nyelvismeret nem akadály. A tengeri vizsgához a tanuláson kívül érvényes útlevél vagy személyi igazolvány, valamint 2 db igazolványkép szükséges (szabvány, kis méretű) illetve skipper B vizsgához min. betöltött 16. életév, skipper C vizsgához min. 18. életév. A skipper C vizsgához orvosi alkalmassági vizsgálat is szükséges, ezt megszervezzük a résztvevőknek.

A vizsga csak szóbeli részből áll, tanfolyamunkon képes leszel felkészülni a sikeres tengeri vizsgára! Szeretettel várunk a képzésen!

Vizsgatárgyak:

→ kitérési szabályzat (Colreg)
→ fény- és hangjelzések ismerete
→ hajózási térképismeret
→ hajózási rádió (VHF) használata

A tananyaghoz szükséges belépési jelszót, jelentkezést követően kapja meg minden jelentkező!

Nyelvtudás:
A vizsgáztatók a hajózásban használt magyar kifejezéseket ismerik, a vizsgafeladatok nyelvtudás nélkül is megoldhatók, főleg térképpel kapcsolatos műveletek.

Az igazolvány hátulján a következő angol nyelvű felirat szerepel:

The holder of this certificate has competency to operate:
(Ezen képesítés birtokosa vezethet:)
-all type of pleasure boats
(minden típusú kedvtelési célú hajót)
-pleasure yachts up to 30 GT
(kedvtelési célú jachtokat 30 bruttó regisztertonna méretig)
-charter yachts up to 30GT without professional crew
(bérelt jachtokat 30 bruttó regisztertonna méretig, hivatásos személyzet nélkül)
-passenger boats, up to 3Nm from coast and islands
(utasszállító hajókat, 3 tengeri mérföldön belül)
-cargo and fishing boats
(teherszállító- és halászhajókat)