A SKIPPER C ("korlátlan") tengeri tanfolyam programja

A skipper C “korlátlan” azaz mérföld korlátozás nélküli jogosítvány megszerzésére felkészítő tengeri vitorlás tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik már rendelkeznek tengeri vitorlás tapasztalattal (pl. skipper B jogosítvány) elhagyják a partközeli vizeket és a 12 mérföldes zónán túl hajózva nyílt tengeri vitorlázást terveznek. A jogosítvány nemzetközi, a világ összes tengerére és óceánjára érvényes.

Jelentkezés, költségek:

A tanfolyam időtartama 5 nap, tanfolyamdíj 890 euró, amely tartalmazza a vizsgadíjat is. Hotel elhelyezést tudunk biztosítani, ennek díja kétágyas szobában 35 euró/fő/éj tavaszi és őszi tanfolyamon, 40 euró/fő/éj nyári időpontban.

Visszatérő kedvezmény: a skipper B jogosítványt korábban nálunk megszerzett vendégeinknek 790 euró/fő kedvezményes díj.

Vizsgajelentkezés: a vizsga 18 éves kortól tehető le, személyi igazolvány másolat, 2 db igazolványkép valamint tengeri alkalmassági szakorvosi vizsgalat szükséges (Medical certificate for service at sea) ezt háziorvos nem igazolhatja, csak a vizsgálatra jogosult szakorvos, megszervezzük a résztvevőknek.

Program és tematika:

Találkozó a tanfolyam kezdőnapján (csütörtök) 15:00-kor. A szállás elfoglalását követően tananyag átadása és első elméleti előadás (tengeri hajózási szabályzat, COLREG) 18:00-ig. Pénteken a program 9:00-17:00-ig tart (ebédszünettel), tengerrajz és meteorológia, tengerjog, tengeri mentés és elsősegélynyújtás, illetve a tengeri hajózási rádió (VHF) használata a tananyag. Szombaton (9:00-19:00) hajómanőverek és ütközések elkerülése, délután pedig térképismeret és navigációs gyakorlat, klasszikus és elektronikus navigációs segédeszközök ismerete és használata következnek. Vasárnap  (9:00-18:00) a navigációs ismeretek második részét gyakoroljuk útvonaltervezési feladatokkal, délután pedig hajógéptani illetve hajózásbiztonsági ismeretek hangzanak el. Hétfő délelőtt gyakorlati rész következik a hajón, 15:00-tól pedig a vizsga. Vizsga után tanfolyamzárás, hazautazás.

Skipper C jogosítvány:

A skipper “C” jogosítvány vitorláshajókra és motoros hajókra egyaránt érvényes, felső határ 30 bruttó regisztertonna hajóméret (kb. 20 méter hajóhossz).

Hol érvényes a jogosítvány? A jogosítvány mérföld korlátozás nélküli nemzetközi okmány, tehát parti tengerre és nyílt tengerre egyaránt érvényes. A skipper C (“korlátlan”) jogosítványt akkor érdemes megszerezned, ha már rendelkezel vitorlás tapasztalattal és szeretnél nyílt tengeren is hajózni.

2019. évi időpontjaink:

→ március 7-11.
→ július 4-8.
→ október 3-7.

Tantárgyak, témakörök:

→ tengeri hajózási szabályzat
→ térképismeret
→ klasszikus és elektronikus navigáció
→ hajógépészeti ismeretek
→ hajózási rádió (VHF) használata
→ mentés, segélykérés, elsősegélynyújtás
→ hajómanőverek és ütközések elkerülése
→ tengerjog
→ tengerrajz és meteorológia
→ gyakorlati oktatás hajón
→ kötelek és csomózás

Előképzettség a tanfolyamhoz:

Előképzettség nem kötelező, csak javasolt. Mivel a skipper C jogosítvány parti tengerre és óceánra egyaránt érvényes, elsősorban hajózási tapasztalattal rendelkezőknek javasoljuk ezt a tanfolyamot. Az előképzettség lehet meglévő skipper B (“12 mérföldes”) jogosítvány, manővertréning részvétel, de akár baráti/családi tengeri vitorlástúrán szerzett tapasztalat.

Szállás:

Hotel elhelyezést tudunk biztosítani, kétágyas szobában 35 euró/fő/éj tavaszi és őszi tanfolyamon, 40 euró/fő/éj nyári időpontban. A hotel elhelyezés svédasztalos reggelit tartalmaz. (A tanfolyamra lefoglalt szálláshelyeinket a résztvevőknek tartjuk fenn, kísérőknek nem tudunk szállást biztosítani)

Jelentkezés

A Gyakori Kérdések menüpontban igyekeztünk nagyon alaposan választ adni mindarra, ami kérdéses lehet.

Ízelítőnek olvasd el az élménybeszámolókat, majd jelentkezés után a tanfolyamig hátralévő időben ajánljuk új rovatunkat, a hajósleckéket!

Gyakori kérdések a skipper C ("korlátlan") tanfolyammal kapcsolatban:

Szükségeltetik-e előképzettség vagy egyből jöhetek “korlátlan” jogosítványt szerezni?
→ Mondhatnám azt, hogy persze, jöhetsz akár vitorlázótudás nélkül is egyből a korlátlan tanfolyamra, de ez nem így van. A korlátlan azt jelenti, hogy nem tartalmaz mérföld korlátozást, kimehetsz vele az óceánra is. Képesnek érzed rá magad nulla tudással? Jobban jársz, ha inkább először a 12 mérföldes (skipper B) tanfolyamra jössz vagy a manővertréningre, megalapozod a tudást, és csak utána jössza korlátlanra.

Nem tudok még hajózni, de szeretnék megtanulni biztonságosan vitorlázni a tengeren és szeretnék “korlátlan” jogosítványt is, hogy a világ minden részén hajózhassak. Mi ennek a módja?
→ Ha még nem tudsz hajózni, a skipper C tanfolyam előtt gyere el kezdésnek a skipper B tanfolyamunkra, vagy a vitorlás manővertréningünkre. Mindegy melyikre, bármelyiket választhatod, mindkettő remek alapozás a korlátlan jogosítványhoz, mert itt megtanítjuk a gyakorlati manővereket.

Van már egy kevés tengeri vitorlás tapasztalatom, és szeretnék “korlátlan” jogosítványt, hogy a világ minden részén hajózhassak. Jöhetek egyből a skipper C tanfolyamra?
→ Igen, ha már van előzetes tapasztalatod -akár egy baráti/családi tengeri vitorlástúráról ahol nem csak napoztál, hanem részt vettél a manőverekben mancsaftként, időnként hagytak kormányozni, odafigyeltél a navigációra- ez már elegendő. Ha szeretnéd a skipper C tanfolyam előtt felfrissíteni a gyakorlati tudásodat, szeretettel várunk a tengeri manővertréningünkön!

Úgy látom, a skipper C tanfolyamon a képzés főleg elméleti, de azért van gyakorlati rész is. Miért ilyen a tanfolyami beosztás?
→ A skipper C tanfolyamon a program szigorúan kötött, a vizsgahatóság állította össze, mivel a hatósági vizsgajelentkezéséhez akkreditált képzési igazolást kell leadni: az elméleti és gyakorlati óraszám emiatt meghatározott. Ezen a tanfolyamon a program nagyobb része tantermi elmélet, jóval kisebb a gyakorlati rész, a vizsga miatt van így. De a manővertréninget pont arra találtuk ki, hogy ott csak a gyakorlattal foglalkozhassunk!

Magyaron kívül csak pár közimert szót beszélek németül/angolul, ez elég a vizsgához?
→ A vizsgán olyan feladatokat adnak, amihez nem kell nyelvtudás, pl térképen történő mérések, útvonaltervezés. A nyelvtudás nem akadály, segítünk, gyere nyugodtan!