A SKIPPER C ("korlátlan") tengeri tanfolyam programja

A skipper C “korlátlan” azaz mérföld korlátozás nélküli jogosítvány megszerzésére felkészítő tengeri vitorlás tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik már rendelkeznek tengeri vitorlás tapasztalattal (pl. skipper B jogosítvány) elhagyják a partközeli vizeket és a 12 mérföldes zónán túl hajózva nyílt tengeri vitorlázást terveznek. A jogosítvány nemzetközi, a világ összes tengerére és óceánjára érvényes.

Jelentkezés, költségek:

A tanfolyam időtartama 5 nap, tanfolyamdíj 750 euró. Hatósági vizsgadíj 1020 kuna (=49 000 Ft)

Szállás: hotel elhelyezést tudunk biztosítani, ennek díja kétágyas szobában 35 euró/fő/éj tavaszi és őszi tanfolyamon, 40 euró/fő/éj nyári időpontban.

Vizsgajelentkezés: a vizsga 18 éves kortól tehető le, személyi igazolvány másolat, 2 db igazolványkép valamint tengeri alkalmassági szakorvosi vizsgalat szükséges (Medical certificate for service at sea) ezt háziorvos nem igazolhatja, csak a vizsgálatra jogosult szakorvos, Budapesten megszervezzük a résztvevőknek.

Tananyag: jelentkezés után kódot küldünk a honlapon lévő előzetes tananyaghoz, a tanfolyam megkezdésekor pedig nyomtatott jegyzetet biztosítunk.

Program és tematika:

Találkozó a tanfolyam kezdőnapján (csütörtök) 15:00-kor. A szállás elfoglalását követően tananyag átadása és első elméleti előadás (tengeri hajózási szabályzat, COLREG) 18:00-ig. Pénteken a program 8:00-18:00-ig tart (ebédszünettel), tengerrajz és meteorológia, tengerjog, tengeri mentés és elsősegélynyújtás, a tengeri hajózási rádió (VHF) használata és a COLREG első része (hajók nappali és éjszakai jelzései) a tananyag. Szombaton (8:00-19:00) hajómanőverek és ütközések elkerülése, COLREG második rész (IALA bójázás, hajóút kitűzése) délután pedig térképismeret, mágnességtan (variáció és deviáció számítás), navigációs gyakorlat, klasszikus és elektronikus navigációs segédeszközök ismerete és használata következnek. Vasárnap  délelőtt (8:00-13:00) a hajógéptani illetve hajózásbiztonsági ismeretek hangzanak el, délután (15:00-18:00) között pedig már nincsen új anyag, hanem begyakoroljuk az összes vizsgakérdést. Hétfőn 8:00-tól a gyakorlati rész következik a vitorláshajón, 15:00-tól pedig a vizsga. A vizsga elméleti vizsga a Kikötőkapitányságon. Vizsga után tanfolyamzárás, hazautazás.

Skipper C jogosítvány:

A skipper “C” korlátlan tengeri jogosítvány vitorláshajókra és motoros hajókra egyaránt érvényes, felső határ 30 bruttó regisztertonna hajóméret (kb. 20 méter hajóhossz).

Hol érvényes a jogosítvány? A jogosítvány mérföld korlátozás nélküli nemzetközi okmány, tehát parti tengerre és nyílt tengerre egyaránt érvényes.

2019. évi időpontjaink:

→ március 7-11.
→ július 4-8. 
→ október 3-7.

Tantárgyak, témakörök:

→ tengeri hajózási szabályzat
→ térképismeret
→ klasszikus és elektronikus navigáció
→ hajógépészeti ismeretek
→ hajózási rádió (VHF) használata
→ mentés, segélykérés, elsősegélynyújtás
→ hajómanőverek és ütközések elkerülése
→ tengerjog
→ tengerrajz és meteorológia
→ gyakorlati oktatás hajón
→ kötelek és csomózás

Előképzettség a tanfolyamhoz:

Előképzettség nem kötelező, csak javasolt. Az előképzettség lehet meglévő skipper B (“12 mérföldes”) jogosítvány, manővertréning részvétel, de akár baráti/családi tengeri vitorlástúrán szerzett tapasztalat.

Szállás:

Hotel elhelyezést tudunk biztosítani, kétágyas szobában 35 euró/fő/éj tavaszi és őszi tanfolyamon, 40 euró/fő/éj nyári időpontban. A hotel elhelyezés svédasztalos reggelit tartalmaz. (A tanfolyamra lefoglalt szálláshelyeinket a résztvevőknek tartjuk fenn, kísérőknek nem tudunk szállást biztosítani)

Jelentkezés

A Gyakori Kérdések menüpontban igyekeztünk nagyon alaposan választ adni mindarra, ami kérdéses lehet.

Ízelítőnek olvasd el az élménybeszámolókat, majd jelentkezés után a tanfolyamig hátralévő időben ajánljuk új rovatunkat, a hajósleckéket!

Gyakori kérdések a skipper C ("korlátlan") tanfolyammal kapcsolatban:

Nem tudok még hajózni, de szeretnék megtanulni biztonságosan vitorlázni a tengeren és szeretnék “korlátlan” jogosítványt is, hogy a világ minden részén hajózhassak. Mi ennek a módja?
→ Ha még nem tudsz hajózni, a skipper C tanfolyam előtt érdemes eljönni a tengeri vitorlás manővertréningünkre, itt megtanítjuk a gyakorlati manővereket.

Van már egy kevés tengeri vitorlás tapasztalatom, és szeretnék “korlátlan” jogosítványt, hogy a világ minden részén hajózhassak. Jöhetek egyből a skipper C tanfolyamra?
→ Igen, ha már van előzetes tapasztalatod -akár egy baráti/családi tengeri vitorlástúráról ahol nem csak napoztál, hanem részt vettél a manőverekben mancsaftként, időnként hagytak kormányozni, odafigyeltél a navigációra- ez már elegendő. Ha szeretnéd a skipper C tanfolyam előtt felfrissíteni a gyakorlati tudásodat, szeretettel várunk a tengeri manővertréningünkön!

Úgy látom, a skipper C tanfolyamon a képzés főleg elméleti, de azért van gyakorlati rész is. Miért ilyen a tanfolyami beosztás?
→ A skipper C tanfolyamon a program szigorúan kötött, a vizsgahatóság állította össze, mivel a hatósági vizsgajelentkezéséhez akkreditált képzési igazolást kell leadni: az elméleti és gyakorlati óraszám emiatt meghatározott. Ezen a tanfolyamon a program nagyobb része tantermi elmélet, jóval kisebb a gyakorlati rész, a vizsga miatt van így. De a manővertréninget pont arra találtuk ki, hogy ott csak a gyakorlattal foglalkozhassunk!

Magyaron kívül csak pár közimert szót beszélek németül/angolul, ez elég a vizsgához?
→ A vizsgán olyan feladatokat adnak, amihez nem kell nyelvtudás, pl térképen történő mérések, útvonaltervezés. A nyelvtudás nem akadály, segítünk, gyere nyugodtan!