A SKIPPER C ("korlátlan") tengeri tanfolyam programja

A skipper C “korlátlan” azaz mérföld korlátozás nélküli jogosítvány megszerzésére felkészítő tengeri vitorlás tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik a 12 mérföldes zónán, a parti tengeren túl hajózva nyílt tengeri vitorlázást is terveznek. A jogosítvány nemzetközi, korlátlan, a világ összes tengerére és óceánjára érvényes vitorlás és motoros hajóra egyaránt.

Jelentkezés, költségek:

A tanfolyam időtartama:

6 oktatási nap+1 vizsganap (kedd-hétfő) = 3 nap gyakorlat (“Big Boat” kategóriájú 14 méter hosszú 13 tonnás Bavaria 44 vitorláson)+3 nap elmélet+a vizsganapon délelőtt vizsgamanővert begyakorló hajózás, délután pedig gyakorlati és elméleti vizsga.

Tanfolyamdíj: 850 euró (=3 nap gyakorlati oktatás+3 nap elméleti oktatás+vizsganapi gyakorlás+tananyag)

Hatósági vizsgadíj: 1020 kuna (=49 000 Ft)

Rövidített tanfolyam: a vitorlástudással rendelkezőknek ajánljuk a “csak elméleti oktatás+vizsgafelkészítés+vizsga” programot, vagyis azoknak akik tudnak hajózni de még nincsen skipper C jogosítványuk. A rövidített tanfolyam csütörtök-hétfő időtartamú, kezdés csütörtök 15:00-kor, befejezés hétfőn a vizsga után. (Jelentkezési lapon választható) A rövidített tanfolyam részvételi díja: vizsgadíj+750 euró/fő

Vizsgajelentkezés:

a vizsga 18 éves kortól tehető le, 1020 kuna vizsgadíj (=49 000 Ft) személyi igazolvány másolat, 2 db igazolványkép valamint tengeri alkalmassági szakorvosi vizsgálat szükséges (megszervezzük).

Tananyag: jelentkezés után kódot küldünk a honlapon lévő előzetes tananyaghoz, a tanfolyam megkezdésekor pedig tananyagot biztosítunk.

Gyakorlati oktatás: a tanfolyam gyakorlatközpontú, minden manővert begyakorlunk ami a biztonságos önálló hajózáshoz szükséges, nagy méretű (14 méter hosszú) vitorláshajón. A nyílt óceáni hajózáshoz szükséges csillagászíti navigációt is megtanuljuk (szextáns mérések+pozíció kiszámolása).

Tanfolyami időpontok:

  • 2020. március 17-23.
  • 2020. május 5-11.
  • 2020. július 07-13.
  • 2020. augusztus 25-31.-megtelt
  • 2020. augusztus 27-31.
  • 2020. október 06-12.-megtelt
  • 2020. október 08-12.

Program és tematika:

A tanfolyam első fele egy minden részletre kiterjedő gyakorlati oktatás Bavaria 44 vitorláshajón (3 nap, kedd-csütörtök), majd alapos elméleti oktatás következik (3 nap, péntek-vasárnap). Hétfő a vizsganap: délelőtt ismét gyakorlati oktatást tartunk, a vizsgamanővereket gyakoroljuk (9:00-13:00), majd 14:00-tól gyakorlati vizsga és 15:00-tól elméleti vizsga, ezt követően hazautazás.

Gyakorlati Rész: kedd-csütörtök

Találkozó a tanfolyam kezdőnapján, kedden 15:00-kor. Gyakorlati oktatással kezdünk, amelyet Bavaria 44 típusú vitorláson (14 méter hosszú, 13 tonna) tartunk. Kihajózást és kormánykezelési gyakorlatot követően a vitorlamanővereket gyakoroljuk be, megtanuljuk a precíz vitorlabeállítást, valamint a fordulást és a halzolást egy ilyen nagy vitorlafelületű és nagy tömegű vitorlás hajóval. Az első napi hajózás 19:00-ig tart. Szerdán (9:00-18:00, ebédszünettel) délelőtt a gépi manővereket sajátítjuk el, megtanuljuk a kikötést könnyű és nehéz kikötőhelyekre, először orrsugárkormány használatával, majd nélküle. Ezt követi a klasszikus nyílt tengeri navigáció megtanulása: mérés a szextánssal, majd a pozíció kiszámításának ismeretei. A délutánt vitorlamanőverekkel zárjuk. Csütörtökön a haladó szintű horgonyzással és reffeléssel ismerkedünk meg, vitorlázással zárva a délelőttöt. Délután térképi navigáció következik. -a 2020. augusztus 27-31. és október 06-12-i tanfolyamainkra a kedd-csütörtök közötti gyakorlati részre a szabad helyek elfogytak, de az augusztus 25-31. és október 08-12. csütörtök délután-hétfő közötti Skipper C vizsgafelkészítő tanfolyamra még vannak szabad helyeink. Részletek alább:

Elméleti rész: péntek-vasárnap

Pénteken a program 8:00-19:00-ig tart (ebédszünettel), tengerrajz és meteorológia, tengerjog, tengeri mentés és elsősegélynyújtás, a tengeri hajózási rádió (VHF) használata és a COLREG első része (hajók nappali és éjszakai jelzései) a tananyag. Szombaton (8:00-19:00) hajómanőverek és ütközések elkerülése, COLREG második rész (IALA bójázás, hajóút kitűzése) délután pedig térképismeret, mágnességtan (variáció és deviáció számítás), navigációs gyakorlat, klasszikus és elektronikus navigációs segédeszközök ismerete és használata következnek. Vasárnap  délelőtt (8:00-13:00) a hajógéptani illetve hajózásbiztonsági ismeretek hangzanak el, délután (15:00-18:00) között pedig már nincsen új anyag, hanem begyakoroljuk az összes elméleti vizsgakérdést.

Vizsga: hétfő

Hétfőn 9:00-tól ismét gyakorlati rész következik: a gyakorlati vizsgamanővert gyakoroljuk, 14:00-tól gyakorlati vizsga, 15:00-tól pedig elméleti vizsga a Kikötőkapitányságon. Vizsga után tanfolyamzárás, hazautazás.

Skipper C jogosítvány:

A skipper “C” korlátlan tengeri jogosítvány vitorláshajókra és motoros hajókra egyaránt érvényes, felső határ 30 bruttó regisztertonna hajóméret (kb. 20 méter hajóhossz).

A jogosítvány fényképes plasztik kártyaokmány, melynek díját a vizsgadíj tartalmazza.

Gyakori kérdések:

Hol érvényes a jogosítvány? A jogosítvány mérföld korlátozás nélküli nemzetközi okmány, tehát parti tengerre és nyílt tengerre egyaránt érvényes vitorlásra és motorosra.

Mennyi az elmélet és a gyakorlat aránya? Fele-fele, a tanfolyam első fel egy nagyon alapos és intenzív gyakorlati képzés nagy méretű vitorlás hajón (Bavaria 44), a második fele pedig a hajózás minden részletére kiterjedő elméleti oktatás. És amit máshol nem tanítanak meg neked: tanfolyamunkon a nyílt tengeri klasszikus navigációt is megtanuljuk, mérés a szextánssal+pozíció kiszámításának ismerete. A képzés elvégzésével nemcsak korlátlan jogosítványod lesz, hanem megtanulsz biztonsággal hajózni!

Mit tanulunk meg a gyakorlati oktatás 3 napja alatt? Mindent, ami az önálló hajózáshoz kell: vitorlamanőverek, kikötői manőverek könnyű és nehéz helyekre (a kezdő kapitányoknak ez az egyik legkritikusabb rész) horgonyzást, reffelést. És még sok más hasznos ismeretet: haváriaelhárítás, teendő vihar esetén, útvonaltervezés, stb…

Mit tanulunk meg az elméleti oktatás 3 napja alatt? Mindent, ami az elméleti vizsgához kell: navigáció, térképismeret, tengeri hajózási szabályzat (COLREG), kitérési szabályok, hangjelzések, nappali és éjszakai jelzések, rádióhasználat, meteorológia, biztonságtechnikai- és túlélési ismeretek.

Nehéz a vizsga? Komoly okmányt kapsz (nemzetközi, korlátlan, vitorlásra és motorosra egyaránt érvényes) ezért a vizsga is komoly. De a felkészítés nagyon alapos, ismerünk minden kérdést és minden választ, valamint a vizsgáztatók is korrektek, segítőkészek. A mi tanfolyamunkon eddig még nem volt sikertelen vizsgázónk.

2020. évi időpontjaink:

→ március 17-23.
→ május 5-11.
→ augusztus 25-31.-megtelt
→ augusztus 27-31.
→ október 6-12.-megtelt
→ október 8-12.

Tantárgyak, témakörök:

→ tengeri hajózási szabályzat
→ térképismeret
→ klasszikus és elektronikus navigáció
→ hajógépészeti ismeretek
→ hajózási rádió (VHF) használata
→ mentés, segélykérés, elsősegélynyújtás
→ hajómanőverek és ütközések elkerülése
→ tengerjog
→ tengerrajz és meteorológia
→ kötelek és csomózás

Előképzettség a tanfolyamhoz:

Előképzettség nem feltétel. A skipper C vizsga 18 éves kortól tehető le.

Jelentkezés

A Gyakori Kérdések menüpontban igyekeztünk nagyon alaposan választ adni mindarra, ami kérdéses lehet.

Ízelítőnek olvasd el az élménybeszámolókat, majd jelentkezés után a tanfolyamig hátralévő időben ajánljuk új rovatunkat, a hajósleckéket!

Gyakori kérdések a skipper C ("korlátlan") tanfolyammal kapcsolatban:

Nem tudok még hajózni, de szeretnék megtanulni biztonságosan vitorlázni a tengeren és szeretnék “korlátlan” jogosítványt is, hogy a világ minden részén hajózhassak. Mi ennek a módja?

→ A 6 napos képzésünk nagyon alapos, 3 nap intenzív vitorlás gyakorlat + 3 nap elmélet, tehát mindent megtanítunk neked, jöhetsz egyből a skipper C tanfolyamra.

Már sok önálló tengeri vitorlás tapasztalatom van, megvan a skipper B jogosítványom is, és most szeretnék “korlátlan C” jogosítványt szerezni, hogy a világ minden részén hajózhassak. El kell végeznem az egész tanfolyamot?
→ Ha már hosszabb ideje önállóan hajózol, jöhetsz a rövidített programra is: 3 nap elmélet+vizsganap, vagyis az első 3 napot -ami a gyakorlati oktatás- te kihagyod. Ez esetben 100 euróval kevesebb az oktatási díj és a program is 3 nappal rövidebb. A vizsganap délelőttjén lesz még egy gyakorlati oktatásod: begyakoroljuk a vizsgamanővert.

A vizsgáról:

Magyaron kívül csak pár közimert szót beszélek németül/angolul, ez elég a vizsgához?
→ A vizsgán olyan feladatokat adnak, amihez nem kell nyelvtudás, pl térképen történő mérések, útvonaltervezés. A nyelvtudás nem akadály, segítünk, gyere nyugodtan!