Tengeri hajóvezetői tanfolyam ("skipper B")

A Skipper B tanfolyam helyszíne: Zadar (Horvátország),

Időtartam: 3 nap.

Oktatóhajó: Jeanneau 34 vitorláshajó

Tanfolyamdíj 450 euró/fő, amely tartalmazza:
→ gyakorlati oktatást vitorláshajón
→ elméleti oktatást vizsgafelkészítéssel
→ tananyagot
Kedvezmények:
→ 10% csoportos kedvezmény=400 euró, ha legalább ketten jöttök a tanfolyamra (tanulja meg párod/barátaid is a hajózást!)
→ 10% visszatérő kedvezmény= 400 euró, ha már voltál korábban vendégünk (pl. belvízi tanfolyamon)

Vizsga 16 éves kortól tehető, a vizsgajelentkezéshez személyi okmány másolat, 2 db igazolványkép és a vizsgadíj befizetése szükséges. A hatósági vizsgadíj 875 kuna. A skipper B vizsga szóbeli, a vizsgáztatók ismerik magyarul a hajózási kifejezéseket.

Jogosítvány:
skipper “B” jogosítvány vitorlás hajókra és motoros hajókra egyaránt érvényes, felső határ 30 bruttó regisztertonna hajóméret (kb. 20 méter hajóhossz).

Hol érvényes a tengeri jogosítvány? A jogosítvány a partvonaltól/külső szigetsortól 12 mérföldnyi zónára (kb. 20 km) azaz államhatáron belül érvényes. Minden állam a külső partjaitól mérve 12 tengeri mérföldnyi zónát birtokol a tengerből, ezt nevezik parti tengernek. Ezen túl jogilag a nyílt tenger található, államhatárokon kívül, ez külön jogosítványkategória, “skipper C” nyílt tengeri jogosítvány. A skipper B (“12 mérföldes”) jogosítvány tökéletes választás, ha időben és árban kedvezően szeretnél tengeri jogosítványt szerezni, gyakorlati tudással együtt!

Szerezd meg a tengeri jogosítványt és hajózz önállóan a tanfolyam után!

A 3 napos tengeri vitorlástanfolyam intenzív, a hangsúlyt a vitorlás gyakorlati oktatásra helyezzük, és a tengeri vizsgára is alaposan felkészítünk. Az elméleti tananyagot megkapod a tanfolyam előtt.

Tengeri tanfolyami program és tematika:

 • elméleti tananyag átadása jelentkezéskor (honlapunkról letölthető, jelentkezés után kódot küldünk)
 • találkozó Zadarban a kezdőnapon, 13:45-14:00 között (Marina Zadar, obala kneza Trpimirova 7.)
 • elméleti oktatással kezdünk: COLREG (kitérési szabályok)
 • hajók fény- és hangjelzései
 • hajóút jelei és kitűzése
 • navigációs ismeretek, térképgyakorlat 
 • VHF rádió, vészjelzés és segélykérés
 • második napon a program 9:00-18:00 között tart, ebédszünettel
 • kihajózás, szélirányok és vitorlabeállítás
 • kormánykezelés, iránytartás
 • vitorlamanőverek: ejtés, élesedés,
 • megfordulás manőverei: fordulás és perdülés
 • navigáció és térképhasználat
 • hajómotor alapismeretek
 • csomók és kötélműveletek, mooringkötél kezelése
 • harmadik napunk programja:
 • horgonyzási gyakorlat
 • erős szeles ismeretek, reffelés
 • vizsgafeladatok begyakorlása
 • vizsga a Kikötőkapitányságon, majd hazautazás (15:00 után)

Előképzettség nem szükséges, mindenkit szeretettel várunk!

2020. évi időpontok:

→ május 9-11.
→ június 8-10.
→ augusztus 24-26.-megtelt
→ augusztus 29-31.-megtelt
→ október 05-07.
→ október 10-12.

A gyakorlati oktatás ismeretei:

→ vitorlakezelés, szélirányok és vitorlabeállítás ismerete
→ kormánykezelés és hajóműszerek használata
→ útvonaltervezés, térképi- és elektronikus navigáció
→ kommunikáció a hajózási VHF rádión
→ vészhelyzeti ismeretek, segélykérés
→ teendők erős szélben, viharban (reffelés)
→ horgonyzási gyakorlat

Az elméleti oktatás ismeretei (vizsgafeladatok):

→ térképismeret, navigációs szerkesztések a térképen
→ kitérési szabályok
→ tengeri hajók fény- és hangjelzései
→ rádiókommunikáció, segélyhívás

Jelentkezés

Gyakori Kérdések a tanfolyammal kapcsolatban:

-Még nem vitorláztam soha, de most elhatároztam, hogy szeretnék tengeren hajózni. Hol kezdjem? Jöhetek egyből a vizsgafelkészítő tanfolyamra, a skipper B-re? -Igen, előképzettség nem szükséges, szeretettel várunk!

-Tengeren szeretnék vitorlázni. Melyik képzést válasszam? A “12 mérföldeset” vagy egyből jöhetek a “korlátlanra”? Vagyis skipper B vagy skipper C?– Ha még nem hajóztál a tengeren, válaszd a 12 mérföldeset. Bőségesen elegendő a 12 mérföld (20 kilométer, a külső szigetsortól mérik) minden szép látnivaló ezen belül van. A korlátlan jogosítvány csak akkor kell majd, ha óceánon szeretnél hajózni. Nem mellesleg árban is “rövidebb” a skipper B tanfolyam.

-Böngészgetem az oldalatokat, tetszik amit írtok. Viszont már korábban megszereztem a tengeri jogosítványt valaki másnál, ahol nem volt gyakorlati oktatás. Szeretnék végre megtanulni tengeren vitorlázni, gyakorlatot szerezni. Most mi legyen, jöjjek el a kezdő tanfolyamra? -Gyere inkább a tengeri manővertréningre, hiszen neked már megvan a vizsgád, nem kell elméletet tanulni, csak a manővereket gyakorolni. Külön menüpontban részletesen bemutatjuk!

A tengeri vizsgáról:

-Magyaron kívül más nyelvet nem beszélek. Van esélyem levizsgázni? -Szerintem pár szót biztosan tudsz angolul vagy németül, legalább a számokat és pár közismert kifejezést. Na ugye, most bólogatsz. Ennyi már elég, hiszen a vizsgáztatók meg pont ugyanennyire tudnak egy kicsit magyarul is, úgyhogy a nyelvtudás nem lesz akadály. Nálunk egészen idős urak és hölgyek is levizsgáztak már, akik tényleg nem sokat beszéltek más nyelven. A vizsgáztatók nem a buktatásra mennek, maximálisan segítőkészek. Menni fog, gyere bátran!

-Van alsó és felső korhatár a tanfolyamokon? -A skipper B vizsga betöltött 16. életévtől tehető, skipper C 18 évtől. Felső korhatár nincsen, szeretettel várunk idősebbeket is!

-Hol tudok vitorlázni a tanfolyam után? Egy saját tengeri hajó esélytelen. -A hajóbérlést ezért találták ki! Zadarban egy remek partnercéget ajánlunk neked, akik minden lépésben türelmesen segítenek, a hajó kiválasztásától a hajó átvételén át az út közbeni támogató háttérsegítségig. Hasonlóan jók és lelkiismeretesek, mint mi vagyunk! 🙂

Kiknek ajánljuk a tengeri hajóvezetői tanfolyamot?

Mindenkinek, akik önállóan szeretnének hajózni a tengeren akár egy bérelt vitorlás hajóval, akár egy saját motorcsónakkal. 3 métert meghaladó hajóhossz esetén már jogosítvány kell a hajózáshoz, ezzel a tanfolyammal akár 20 méter hajóhossz méretű hajókat is vezethetsz! Alsó korhatár betöltött 16. életév, felső korhatár nincsen. Hölgyeket is szeretettel várunk!

Jelentkezz mielőbb, a jelentkezést a létszám betelte után azonnal zárjuk!

Továbblépés: manővertréning